Wat is HVO?

HVO is een duurzame variant van diesel. De afkorting staat voor ‘Hydrotreated Vegatable Oil’. Dat betekent in het Nederlands ook wel ‘met waterstof behandelde plantaardige olie’. Met andere woorden; HVO is een schonere brandstof die de CO2-uitstoot reduceert, maar wel de voordelen heeft van ‘gewone’ diesel. Het is een tweede generatie biobrandstof die niet concurreert met voedsel en de productie van voedselgewassen. AVIA biedt de duurzame biodiesel HVO bij de AVIA tankstations in drie varianten aan; HVO 20, HVO 25 en HVO 100.

HVO20

HVO20 bestaat voor 20% uit HVO (plantaardige olie) en 80% fossiele diesel. Met de HVO20 kun je duurzamer rijden voor een aantrekkelijke prijs, stoot je tot 18% minder CO2 uit en bespaar je op fijnstof en de uitstoot van stikstof. Bovendien heeft HVO een vergelijkbare chemische samenstelling als conventionele dieselbrandstof. Hierdoor zijn er geen aanpassingen nodig aan de motor en distributiesystemen van het voertuig om op HVO 20 te kunnen rijden. Ook oudere diesels rijden vaak probleemloos op HVO 20.

Image

HVO100

HVO100 is de meest duurzame vorm van HVO en is enkel gemaakt van plantaardige oliën. Deze biodiesel zorgt voor een CO² besparing tot maar liefst 90% ten opzichte van reguliere diesel. Daarnaast is er een besparing op fijnstof en uitstoot van stikstof. Afhankelijk van het type voertuig kunnen er meerkosten verbonden zijn aan de overstap naar HVO 100.

Image

Technische voordelen

  • De HVO20 van AVIA is palmolie vrij!
  • Geen vervuilde filters meer; er zitten geen FAME biodieselcomponenten in HVO 20.
  • HVO is beter bestand tegen kou, het bevriest pas bij -20°C.
  • HVO20 valt binnen de EN590 specificatie.
  • HVO100 valt binnen de EN15940 specificatie.
  • Naast een CO2 reductie ook een stikstof-uitstoot besparing van 5-37%, afhankelijk van de mengverhouding en type voertuig.
Image

Ook verduurzamen?

Je steentje bijdragen aan een beter milieu gaat makkelijker dan je denkt! Ben je geïnteresseerd in onze duurzame biodiesel of wil je weten waar je HVO kunt tanken? Klik op onderstaande button, er is altijd een AVIA-tankstation bij je in de buurt. Maak eenvoudig gebruik van de filteropties en selecteer op HVO.

Image