Gekleed als ‘koe’ wilden vijftien pomphouders en medewerkers van Bovag tijdens de commissievergadering van de Tweede Kamer duidelijk maken dat zij de dupe worden van een accijnsverhoging. Hierbij waren ook 3 AVIA vertegenwoordigers. Omdat brandstof in Nederland duurder wordt, zal er vaker over de grens worden getankt.

Tegengehouden

  Pomphouders uit de grensstreek en de drie AVIA vertegenwoordigers Martijn Hanekroot (bestuurslid Bovag Tankstations), Joep Fassaert en Peter Biesbroeck, hadden zich gekleed als ‘koe’ door middel van een koeienprint-jasje. Op het moment dat ze klaar stonden om te protesteren in de Tweede Kamer werden ze door beveiligers tegengehouden. “We moesten allemaal onze jasjes uittrekken, anders werd ons de toegang geweigerd,” aldus Tom Huijskens van Bovag. Op de vraag waarom zij wel in een grijs colbert maar niet met een dierenprint naar binnen mochten, werd geen antwoord gegeven.

  Tijdens het debat zagen zij uiteindelijk in burgerkleding CDA, PVV en SP kritische vragen stellen aan staatssecretaris Weekers van Financiën. De staatssecretaris deed daarop de toezegging nog vóór de zomer naar de opbrengsten voor diesel te kijken en zo de vinger aan de pols te houden voor wat betreft de grenseffecten. Ook over het terugdraaien van maatregelen is de staatssecretaris ‘niet onwelwillend’: maar alleen als er een dekkend alternatief te vinden is.

Accijnsverhoging

  LPG en Diesel De accijnsverhoging op brandstof wordt vanaf januari 2014 doorgevoerd. De tankstationbranche had toch goede hoop dat de gewenste accijnsverhogingen zouden verdwijnen. Toch is er een begrotingsakkoord gesloten waarin de brandstofheffingen op LPG en Diesel zijn goedgekeurd.

Grenspomphouders de dupe

  Doordat de prijsverschillen met het buitenland blijft groeien is het voor tankstations onmogelijk om nog te kunnen concurreren met ondernemers over de grens. Dit betekent dus niet alleen hogere brandstofprijzen, maar ook dreigt hierdoor werkgelegenheid te verdwijnen naar het buitenland.