De pogingen van het kabinet om zijn begroting op orde te krijgen met het verhogen van accijns op o.a. brandstof werkt averechts. Er wordt zoveel minder liters brandstof getankt dat dit lijdt tot 45 miljoen minder aan accijnsinkomsten. Dit blijkt uit onderzoek van BOVAG en NOVE.

90 miljoen minder benzine
Het onderzoek is gehouden onder 4.166 Nederlandse tankstations. Dit naar aanleiding van de indexatie plus accijnsverhogingen per 1 januari 2014, en de effecten die dat heeft op de brandstofverkoop in Nederland en de weglek naar vooral Duitsland en België. In heel Nederland werd afgelopen maand januari 2014 bijna 90 miljoen liter minder benzine, diesel en LPG getankt dan in januari 2013 en komt het BTW-verlies uit op circa 20 miljoen euro.

Geachte heer Buma
Ook vanuit AVIA proberen wij de politiek duidelijk te maken dat het verhogen van de accijnzen op brandstoffen averechts werkt. Thomas Bogaers, algemeen directeur Vollenhoven Olie (lid van AVIA Nederland), heeft een brief overhandigd aan Sybrand Buma en gesproken over de accijnsverschillen. “Onze klanten gaan de grens over om daar de tank te vullen en om drank en tabaksproducten in te slaan. Marktwerking vinden wij gezond en houdt ons scherp mits dit eerlijk gebeurd”, aldus Thomas Bogaers.

‘Accijnsverhoging terugdraaien’
Pomphouders en toeleveranciers protesteerden vorige week in Den Haag tegen de verhoging van de accijnzen. Zij hebben te maken met een gemiddelde omzetdaling van 30 tot 35 procent. De pomphouders wilden staatssecretaris Wiebes een petitie aanbieden, maar die heeft die niet persoonlijk in ontvangst genomen. Wiebes zei dat hij de problemen van de pomphouders serieus neemt, maar dat hij eerst de gevolgen van de accijnsverhoging in kaart wil brengen. Een evaluatie van de maatregel volgt in mei. Hij is niet bereid die evaluatie naar voren te halen.

CDA-leider Buma noemt de resultaten „schokkend”. Volgens hem zien pomphouders zich genoodzaakt mensen te ontslaan. „Ze verwachten dat ze het niet gaan redden de komende maanden. Het kabinet moet de accijnsverhoging nu terugdraaien”, aldus de christendemocraat. Hij wil het rapport ’Pompen of verzuipen?’ overhandigen aan staatssecretaris Wiebes (Financiën).